Hrvatsko planinarsko društvo Ante Bedalov

English

Povijest društva

Društvo je osnovala omladina Kaštel Kambelovca, kao sekciju PD Mosora a najistaknutije su bile Željka Bulog i Zlata Jurić.  Otac pokojnog Ante Bedalova, sada isto tako preminuli barba Nenad, počeo je s izgradnjom planinarskog skloništa sa željom da bude namijenjeno za upotrebu svim planinarima koji borave na Kozjaku. Planinari su ovu inicijativu prepoznali kao pozitivnu, što je rezultiralo velikim odazivom na radne akcije kod izgradnje.  Uz već iskusne planinare PD Mosor, uključili su se i mještani Kaštel Kambelovca i tako postali "novopečeni“ planinari.

Gradnja je trajala 10-tak godina, budući se konstantno dolazilo s novim idejama i projekat se širio. Bili su mladi, puni entuzijazma i inovativni. Dobar dio tereta iznijeli su na kostima, a imali su i neke moderne alate, kao što je na primjer bila žičara za dopremanje žala sa padina Kozjaka. Radilo se bez prestanka, svaki vikend su provodili na domu do kasno u noć, bilo je tu i pjesme, spize i druženja, ali radilo se konstantno.

Spiritus movens u cijeloj toj priči bili su upravo pok. teta Radojka i naravno pok. Barba Nenad. Bili su ugodni domaćini, dobri ljudi, volili su mladost i mladost ih je volila i poštovala. Jedna od omiljenijih akcija koje su se obilježavale na domu bio je uspon žena na vrh Kozjaka koji je organiziralo naše društvo u suradnji s aktivom žena Kaštel Kambelovca. Uz izgradnju doma probijali su se i markirali novi planinarski putevi. Donesena je odluka da se sekcija Ante Bedalov izdvoji iz PD Mosor i da se osnuje samostalno planinarsko društvo. Nakon toga odlukom tada aktualnog predsjedništva društva donesena je odluka da se sklonište Ante Bedalov napusti i da se započne s izgradnjom nove planinarske kuće – doma Pod Koludrom.

Zemlja za izgradnju doma dobivena je od župskog vijeća župe Sv. Mihovila u Kaštel Kambelovcu. S izgradnjom doma započelo se na dan priznanja Republike Hrvatske 15. siječnja 1992. godine. Dom je otvoren godinu dana kasnije 6. ožujka 1993. u povodu Dana grada, kada je i utemeljen planinarski put Kolijevkom Hrvatske Državnosti.

Društvo je dobitnik nagrade grada za 1996. godinu.

 

Kontakt podaci

  • Adresa: Brce 31, Kaštel Kambelovac
  • Mobitel: 091 / 201-7254
  • Mobitel: 099 / 234-0136
  • E-mail: hpd.antebedalov@gmail.com

Na webu