Hrvatsko planinarsko društvo Ante Bedalov

English

Ture

Solin - Sv. Juraj (Splitov klinčani put)

PRILAZ: Iz Splita do Solina (postaja Ninčevići)

Od autobusne postaje Ninčevići markacijom s oznakom SKP (Splitov kllinčani put) na s., najprije kroz zaselak, a iza njega l. u z. smjeru kroz borovu šumicu širokom požarnom stazom. Nakon 40' je križanje gdje treba d. prema Šinkuku (kamen osobita oblika). Odatle uzbrdo markacijom koja najprije siječe požarni put (njime je l. 15' do stijene u kojoj je usječen lik Silvanusa, predantičkog kozonogog božanstva; obrasla je grmljem i potreban je vodič). Slijedi uspon kroz gustu makiju i uz neugodne sipare (paziti na oznaku SKP!) prema razvedenim stijenama.

Tu počinje markirani put kroz stijenu koji je osiguran klinovima i čeličnom užadi. Trasirao ga je i uredio HPK Split. Nakon kraće jaruge izlazi se na vrh stijene, odakle d. hrptom još 20' na Sv. Juru (676 m), najviši vrh i. dijela Kozjaka.

Sa Sv. Jure može se sići do Ninčevića kraćim, izravnim putem niz Male Skalice (oznaka MS), te tako zatvoriti krug.


Kaštel Sućurac - Pl. dom Putalj - Sv. Luka

PRILAZ: Iz Splita do Kaštel Sućurca

Od postaje busa na sjever Ulicom put groblja, prijeći Jadransku magistralu i u nekoliko zavoja još 1 km asfaltnim putem do groblja s Kapelicom Gospe od Hladi (121 m). S parkirališta pred grobljem uzbrdo za markacijom 50' do doma.

Na polovini puta, kod Vele stine l. se odvaja varijanta od 20' kroz borovu šumu i makiju do Crkvice Sv. Jure (323 m), zadužbine kneza Mislava, koju je 852. knez Trpimir darovao splitskom nadbiskupu Petru. Od crkvice do doma je još 15'.

PL. DOM PUTALJ (460 m) smješten je na malom obronku podno j. stijene Kozjaka, na mjestu zvanom Putalj. Okolina je obrasla gustom šumom borova, česmine, hrasta, planike i makije. To je prostrana jednokatnica od kamena i betona, jedan od najvećih pl. domova u Dalmaciji. U prizemlju je prostorija s 28 skupnih ležaja, skladište i veći natkriven prostor. U visokom prizemlju su dvije blagovaonice, kuhinja i prostorije domara, a na prvom katu, s balkonom, četiri 8-krevetnih i šest 2-krevetnih soba. U potkrovlju postoji mogućnost za 50 skupnih ležaja. Ima sanitarni čvor. 20 m j. od doma adaptirana je prostorija s kaminom kao planinarski kutak. Elektrika iz gradske mreže, voda iz cisterne. Dom je stalno otvoren i opskrbljen, ima kolni prilaz, radio, TV i telefon (021) 45-466 (lok. 336). Upravljač je PD Kozjak iz Kaštel Sućurca. Dom pruža izvanredan vidik na Split s okolicom, Kaštela, more i dalmatinske planine.

Od doma dalje jakim usponom u zavojima kroz stijene Kozjaka, sa sve ljepšim vidikom na stijene i more, do prijevoja Vrata na bilu Kozjaka (20'). Na Vratima je križanje, odakle l. makadamskom cestom ili stazom po bilu 20' do Crkvice Sv. Luke. U blizini crkvice je Veliki vrj (779 m; vrj u dijalektu vrh), najviši vrh Kozjaka. Na njemu je vojni objekt sagrađen za bivše Jugoslavije. S kopnene je strane na sam vrh izvedena cesta iz Solina koja je velikim dijelom asfaltirana.


Kaštel Kambelovac - Pl. kuća pod Koludrom-Veli vrj 3h

PRILAZ: autobusom iz Splita do Kaštel Kambelovca


Od stajališta autobusa u Kaštel Kambelovcu Ulicom P. Krešimira prema Groblju, preko Jadranske magistrale mostom, nakon 300 m kroz šumu kratiti zavoj ceste. Kad se ponovno dosegne cesta njom l. u dom (prilaz za vozila) ili pješačkom stazom ravno dalje u dom (1 h lagana uspona).

PL. DOM POD KOLUDROM (325 m) je zidana zgrada koju je HPD Ante Bedalov iz Kaštel Kambelovca sagradilo na zemlji koju je planinarima ustupio župni ured. Ime nosi po stijeni Koludar (600 m) koja se diže iza doma. Satnica puteva iz doma: Veli vrj 2 h, Sv. Luka 1,40 h, Pl. dom Putalj 50', Koludar 45', Kaštel Kambelovac 45'. Uspon iz doma ravno uzbrdo do požarnog puta (poprečna šumska cesta), njim d. 10' u smjeru Pl. doma Putalj, zatim skrenuti l. za markacijom u blagom usponu. Nakon pola sata markacija se račva. Opisat ćemo d. krak zbog zanimljivosti njezina srednjeg dijela. Od 350 pa do 620 m visine vodi najprije ispod strme litice, pa preko točila, uz žljebine i kamene jaruge, a u zadnjem dijelu kuloarom, te uz glatku okomitu liticu osiguranu čeličnim užetom (samo za vješte planinare!). Ona se dalje penje kroz stijenu i izlazi na hrbat, odakle je još 20' na Veli vrj.

VELI VRJ (779 m) je najviši vrh Kozjaka. Na njemu se nalazi zgrada nekadašnjeg vojnog objekta, do kojega je probijena i cesta.

CESTOVNI PRILAZ NA VELI VRJ. Na vrh se može i cestom koja vodi iz Solina preko Rupotina, mimo radionice kipara Marka Gugića i bivše talijanske kasarne, te kroz Blaca do nekadašnjeg vojnog objekta na vrhu.


Kaštel Stari - Pl. kuća Malačka - Biranj

PRILAZ: Do Kaštel Starog iz Splita 18 km prigradskim autobusom (veza svakih pola sata) ili 17 km željeznicom. Do Malačke se može stići i prigradskim autobusom iz Splita, iz Sukoišanske ulice koji vozi preko tog prijevoja kroz zagorske zaseoke preko Radošića do Bogdanovića.

Pješaci će krenuti iz Kaštel Starog od postaje busa 100 m cestom natrag prema Splitu do raskrižja, odakle l. Zagorskim putem (cesta za Drniš) prema Kozjaku. Na 1. km cesta siječe Jadransku magistralu, na 2. km ž. prugu kod kolodvora Kaštel Stari, 50 m iza pruge kod prve kuće (Radun br. 3) markirana kratica ostavlja cestu koja se u zavojima penje do prijevoja Malačka (488 m), pa skreće d. od kuće. Na usponu do Malačke dva puta dotiče cestu na njezinim zavojima, a jedanput je i prelazi. Na prijevoju je s l. strane ruševina nekadašnjeg Pl. doma Malačka. Odavle treba d. s ceste kojih 200 m, mimo dalekovoda uzbrdo do Pl. kuće Malačka (moguć je kolni prilaz, 10 km iz Kaštel Starog).

PL. KUĆA NA MALAČKI (520 m) nalazi se na hrptu z. dijela Kozjaka. Ime je dobila po vrhu Malački koji se nalazi 1 km i. od prijevoja. Zgradu je dobio Pl. klub Split od Brodogradilišta Split, nakon što mu je oduzet dom Malačka, koji su planinari uredili 1970. na samom prijevoju (za vrijeme domovinskog rata ostao je bez nadzora i do temelja je opustošen). To je zidana prizemnica s dvije prostorije koju su planinari uredili g. 1980. U jednoj je prostoriji blagovaonica sa čajnom kuhinjom, a u drugoj spavaonica s 20 kreveta. Nema struje, vodom se opskrbljuje iz cisterne. Kućom upravlja HPD Split. Kuća je obično otvorena preko vikenda.

Od nje se može poduzeti nekoliko izleta. U z. smjeru trasom Pl. puta Dalmacija može se za 1,30 h stići na najviši vrh planine Opor (Crni krug, 650 m), a za 3 h do releja na vrhu Labištice (701 m) gdje je početak toga puta. U blizini kuće je uređena kružna planinarsko-rekreacijska staza od oko 3 km. Vodi od kuće u i. smjeru markiranim putem do male zelene oaze s prilično visokom vegetacijom i malim jezerom i izvorom. Osobito je prikladna za djecu i starije osobe u jesen i proljeće. Od kuće na Birnju vodi markirana staza u i. smjeru kroz kamenjar i makiju. Nakon 45' uspinje se na Malačku (562 m), a zatim nastavlja još 30' položitije na Biranj (631 m), najviši vrh z. dijela Kozjaka. Malo prije vrha je Kapelica Sv. Ivana, zaštitnika Kaštel Lukšića, koja je nedavno obnovljena.

 

JEDNODNEVNI IZLETI

Solin - Splitski klinčani put - Sv. Jure - Ninčevići - Solin 4h

Solin - Splitski klinčani put - Sv. Jure - Klis 5h

Solin - Splitski klinčani put - Sv. Jure - Pl. dom Putalj - Kaštel Sućurac 5h

Kaštel Sućurac - Pl. dom Putalj - Veli vrj - Pl. dom Putalj - Kaštel-Gomilica ili -Sućurac 4h

Kaštel Sućurac - Pl. dom Putalj - Pl. dom pod Koludrom - Kaštel-Gomilica ili -Sućurac ili -Kambelovac 4h

Bijaći - Malačka - Pl. dom pod Koludrom - Kaštel-Lukšić ili -Gomilica ili -Kambelovac 6h

Malačka - Biranj - Pl. dom pod Koludrom - Kaštel-Gomilica ili -Kambelovac 6h

Malačka - Biranj - Pl. dom pod Koludrom - Pl. dom Putalj - Kaštel Sućurac 6h

Malačka - Crni krug - Labištica - Crni krug - Malačka 6h
 


 DVODNEVNI IZLETI

Bijaći - Malačka - Biranj - Pl. kuća pod Koludrom - Pl. dom Putalj - Klis 6h

 

Izvor:  Hrvatski planinarski savez

 

Kontakt podaci

  • Adresa: Brce 31, Kaštel Kambelovac
  • Mobitel: 091 / 201-7254
  • Mobitel: 099 / 234-0136
  • E-mail: hpd.antebedalov@gmail.com

Na webu